Ministerul Educației Naționale

      Colegiul Național ”Petru Rareș”

Partea intunecata a internetului
 

Coorodnator:

prof. Marius UDUDEC 

         Absolvent:        

 Calancea Iulian

Suceava mai, 2018

Introducere

     Am ales să vorbesc despre Deep Web deoarece, după părerea mea, este un subiect foarte interesant. Deep Web este un mediu virtual, asemănător internetului cunoscut de toţi,dar acest mediu poate deveni foarte ostil pentru oricine.

     Foarte multă lume nu ştie ce este Deep Web, chiar dacă este de 500 de ori mai mare decât internetul de la suprafaţă, accesibil tuturor, reprezentând 96% din totalitatea internetului. Prin intermediul acestui proiect voi prezenţa Deep Web-ul, moduri prin care oricine l-ar putea accesa,dar şi despre poveştile unor oameni care s-au avântat prea adânc şi care au suportat consecinţe grave.

 

Ce este Deep Web?

     Deep Web, Deepnet, Invisible Web sau Hidden Web, oricum ai vrea să îi spui, este partea din WWW (world wide web) care nu este indexată de motoarele de căutare precum Google, Bing sau Yahoo. Este internetul care nu se accesează la fel de ușor ca site-urile vizibile (Facebook, Imgur, Ebay, cristache.net ș.a.m.d.).

     Nu ar trebui să fie amestecat cu darknet – computere care nu pot fi accesate prin internet sau rețelele de filesharing Darknet – care sunt doar o mică parte din Deep Web. Se cunoaște de mult timp că Deep Web este folosit de către criminali pentru tranzacții ilegale.

 

Cum accesezi internetul ascuns?

     Deep Web are și el un început, mai exact în armată SUA care căuta să comunice cu cei de peste granită, fără a fi detectați. Astfel în 1995 a apărut conceptul de ”onion routing”, iar mai târziu The Onion Router Project sau TOR. 

     În 2004 proiectul TOR a fost făcut public și doi ani mai târziu a apărut serviciul care functionează și azi și care reprezintă o poartă spre Deep Web.

     Onion routing se bazează pe principiul trecerii unei adrese de IP prin mai multe noduri pană să ajungă la site-ul pe care vrea să îl aceseze. Astfel, încercând să IP-ul sursă vei dai dintr-un nod în altul, că și cum se desfac foile de ceapă.

 Site-urile care fac parte din Deep Web folosește un alt tip de criptare și folosește acest mod de a devia semnalul dintr-un nod în altul. Browser-ele obișnuite nu sunt capabile să acceseze un astfel de site, pe care mai mult, nici nu îl poate indexa.

      Browser-ul de la Tor reușește să acceseze aceste site-uri cu adrese foarte încâlcite și cu extensia .onion.

 

Influenta Bitcoin-ului

Ce este Bitcoin?

   

     Bitcoin este o reţea consensuală ce oferă un nou sistem de plată şi bani complet digitali. Este primul sistem de plată peer-to-peer descentralizat susţinut de utilizatorii săi fără o autoritate centrală sau intermediari. Din perspectiva unui utilizator, Bitcoin reprezintă în mare bani cash pentru Internet. Bitcoin poate fi văzut de asemenea şi ca cel mai proeminent sistem de contabilitate triple entry existent.

     Bitcoin-ul este singura monedă folosită pentru tranzacții în cadrul Deep Web-ului. Plata folosind bani cash sau prin alte modalități este imbosibila.